Rioolreinigen

Rioolreiniging is in dit tijdperk onmisbaar. Rioleringsstelsels worden vervuild naar verloop van tijd met zand, slib, milieuverontreiniging (zoals lozingen van beton, stookolie, enz…) en zelfs met boomwortels. Een goede afloop van de riolering is van noodzaak voor het voorkomen van wateroverlast. Van Laecke – De Muynck heeft zich in de loop van de jaren sterk gespecialiseerd voor het reinigen van rioolstelsels, gaat het nu om ronde buizen, ovoiden of kokers.

companyPhoto


companyPhoto


Van Laecke – De Muynck is gespecialiseerd in moeilijk toegankelijk bereikbare terreinen. Onze firma beschikt over een vacuüm rioolreinigingsunit aangedreven door een tractor van 190 pk en 240 pk met voortractie Ook het plaatsen van rijplaten behoort tot een van onze vele mogelijkheden om te voldoen aan de gepaste wensen van onze klanten. De meest gebruikte reinigingswijze bestaat uit een combinatie van een hogedruk, een spoelwagen en een vacuümwagen. Dit heeft als grote voordeel dat we een grotere productiviteit kunnen verwezenlijken. De spoelwagen beschikt over een hogedrukpomp van 170 bar met een capaciteit van 330 liter per minuut. Voor rioolreiniging is de spoeling van belang, niet de druk. De tankinhoud van de spoelwagen bedraagt 15.000 liter. De wagen heeft ook een kleine hoge drukpomp van 150 bar bij 80 liter per minuut voor het uitspoelen van de inspectieputten, dit heeft als voordeel dat we zo water besparen en dat komt ten goede voor de productiviteit. Op de haspel is een slang voorzien van 150 meter van 1” voorzien op het uiteinde van draadaansluiting voor het aansluiten van verschillende spuitkoppen. De wagen is voorzien van talloze spuitkoppen zoals grote en kleine spuitgranaten, triestar, zandschoen, voortstuwende spuitbommen, enz …. Standaard is de wagen voorzien van rioolafsluiters van diameter 100 mm  tot en met 1000 mm. Ook een centrifugaalpomp is voorzien tot 60 m³ voor het overpompen van water. De wagen is verder voorzien van zwaailichten vooraan en achteraan om een veilige werking te garanderen. Om nog veiliger te werken is hij ook voorzien van kegels en werkgerief om de uit te voeren taken tot een goed einde te brengen.

companyPhoto


Voor het opzuigen van het afval heeft men een of meerdere vacuümwagen(s) nodig om alle restanten die worden uitgespoeld met de rioolwagen te kunnen verwijderen uit het rioolstelsel. Hiervoor hebben wij een ruime keuze van vacuümwagens ter beschikking. De vacuümwagens hebben een inhoud van 10 m³ tot 22 m³ met een vacuümpomp van 2200 m³ per uur tot 3000 m³ per uur. Ze zijn uitgerust met 4” en 5” slangen voor het opzuigen van de afval. Deze keuze is naar gelang de vervuiling en de toegang van de inspectieput.

Uitfrezen van boomwortels

Als er sprake is van wortelingroei in de riolering kan deze door middel van een wortelfrees verwijderd worden. Bij het wortelfrezen wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde roterende kettingfrees welke met behulp van hoge druk in de riolering wordt gebracht. De wortelfrees wordt aangesloten op een hogedrukslang. Het water komt onder hoge druk aan bij de wortelfrees, een klein gedeelte van het water wordt gebruikt voor het transport van de frees. Het water spuit achteruit waardoor de frees als het ware net zoals een raket de riolering ingaat. De rest van het water wordt gebruikt om de frees aan te drijven. Door middel van een waterturbine gaat de frees roteren waardoor de kettingen met grote snelheid rond gaan draaien. De voorkant van de frees is voorzien van een scherpe punt om door de wortelmassa te dringen, eenmaal in de wortelmassa zullen de snel roterende kettingen er voor zorgen dat de wortels uit het riool gefreesd zullen worden. Na afloop van het wortelfrezen wordt er meestal met een camera gekeken of dat de wortels ook daadwerkelijk verdwenen zijn opdat de wortelfrees nog een keer gebruikt moet worden totdat de laatste resten van de wortels verwijderd zijn. De wortelfrees wordt aangedreven door een hogedrukmachine van 200 bar.